søndag den 2. marts 2008

Fantastiske fremskridt

De sidste måneder er han rykket HELT VILDT! De sidste uger har vi næsten ikke kunnet følge med.

Generelt er hans adfærd blevet noget mindre autistisk. Han har det rigtigt godt i børnehaven og er glad hver eneste dag dernede. Herhjemme er han også meget gladere end tidligere, vi kan have dage helt uden anfald. Han skubber noget mindre. Man kan få ham ud af hans idéer - hvis han f.eks. har lært et ord forkert, kan det nu lade sig gøre at rette ham. Han lærer nye ord hver eneste dag, og han har også lært at spørge "hvad er det?" og så høre efter svaret. I morges kom yngste med en gravko i hænderne og sagde "se, en gravko" og ældste svarede "ja, (navn på lillebror), det er en gravko". Ind i mellem bruger han også "jeg".

Han er holdt op med at ligge på gulvet og køre frem og tilbage med en bil og kigge på hjulene, han går ikke længere mærkeligt, kniber ikke øjnene sammen, flagrer ikke med hænderne, han bruger ikke sut, kræver ikke den samme hagesmæk, vil stadig gerne se fjernsyn og se noget kendt, men han skifter mere i mellem, hvad han gerne vil se. Han har skruet ned for ekkolalien, nu taler han om film og historier i stedet, og når han citerer, er det i stigende grad relevant.
"Besættelser" - ure og ting med visere er ikke længere så vigtige, og han har løsrevet sig mere fra sin bamse. Han kører stadig på fjernsynet med en bil, men det er blevet noget mindre.

Han er blevet bedre til at udholde situationer med mange mennesker, og han er begyndt at huske bedre, så han kan holde ud at sidde med til bords ved fødselsdag i familien med 10-15 deltagere, fordi han kan huske dem (tror vi). Han er stadig glad for spejle og blanke ting, men han går ikke længere helt i trance foran dem. Han har stadig meninger om dynebetræk, sko og jakker, men konflikterne varer ikke længere flere dage, når noget af det er blevet skiftet.

Det hjælper på maaange ting, at han er blevet bedre til at huske - han kan navnene på børnene på stuen i børnehaven, og her forleden blev "prinsesse" nævnt, og så kunne han sige, at hans kusine havde prinsessekjole på, og det havde hun faktisk, da vi besøgte dem fire dage tidligere. Sejt, altså.

Han er begyndt at kunne male! Han har ikke kunne samle sig om at male et billede de sidste to år, men det vil han så gerne nu. Og tegne streger og ikke bare sidde og slå med blyanten. Han har også nogle gange en mening om, hvad han tegner - f.eks. "tegner en slange", og så tegner han en laaaang rund streg. Eller en pensel og en traktor, som han også har tegnet.

Frustrationstærsklen er blevet meget lavere. Før i tiden kunne han skrige i lang tid, hvis han ikke fik sin vilje - nu er der flere ting til forhandling, og verden bryder ikke sammen for ham, hvis han ikke får sin vilje - ikke hver gang, i hvert fald. :-)

Der er ingen tvivl om, at yngste (som jo er helt normalt og forholdsvis temperamentsfuld) lærer ham rigtigt meget. F.eks. hvis jeg sidder og læser en bog sammen med yngste, kan ældste komme hen og slutte sig til os. Måske holder han ikke så længe, men det er da en sejr, hvis han sidder der i fem minutter. Vi er også begyndt at kunne spille billedlotteri hele familien. Da vi startede, var det kun yngste, der gad, men da vi blev ved, kom ældste også hen og til sidst gik det op for ham, hvad det gik ud på, og nu kan vi på de gode dage sidde og spille i op mod en halv time! Det er helt vildt!

Han kan blive lidt destruktiv eller udadreagerende, når han ikke får sin vilje. Kaster rundt med tingene, vælter sit glas, skubber rundt med tingene, og han kan være svær at aflede, men det varer sjældent så længe, og nu kan han som regel forklare med et par ord, hvad han vil, så man kan prøve at forklare ham, at ja, det kunne være dejligt, hvis vi kunne se Shrek nu, men nu skal vi altså afsted i børnehaven.

Han har stadig ingen interesse i at blive renlig, eller også kan vi ikke finde ud af aktivere den interesse, og han er dælme en stor unge at skifte efterhånden. Han spiser stadig ikke pænt, og han er ikke ret selvhjulpen. Han er dog nået til en form for trodsalder, hvor han ind i mellem selv vil hælde mælk op og den slags - og det er jo i virkeligheden helt positivt.

Så alt i alt går det sgu godt! Vi slåsser stadig for ABA - det går sgu lidt trægt med det, men vi opruster for tiden, og der vil ske meget i dette forår.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Ihh hvor dejligt at høre fra dig/jer igen!

Og endnu mere dejligt er det, at tingene går så godt! Sikke da nogle fremskridt ældstemanden gør sig, det er helt vildt! Hvor må det være fantastisk som forældre, at se og føle at ens barn kommer tættere og tættere på, at kunne se verden som I gør det. At kunne dele ting og langsomt befinde jer i den samme "verden".

Jeg er virkeligf glad på jeres vejne :o)

Kh,

Amaya.

Anonym sagde ...

Super lækkert at høre at det går fremad med den store! Det virkeligt dejlige (synes jeg) i din historie er at de to drenge begynder at få mere samspil og glæde af hinanden. Det er så dejligt at han orienterer sig imod lillebror. På sigt kan det blive hans allervigtigste billet til relationer med andre, typiske børn.

Jeg blev SÅ glad for at læse denne her. Kærlig hilsen Mark